Besöka en webbsida och bli kriminell? Förslag från Sarkozy skrotas av franska ‘Reportrar utan gränser’

Klicka på bilden för att komma till artikeln hos 'Reporters sans frontieres'

Är det verkligen rätt att det ska vara kriminellt att besöka webbsidor? Den franska motsvarigheten till ‘Reportrar utan gränser’ anser inte det och jag är nog beredd att hålla med om att det finns stora frågetecken.

Förra veckan gjorde president Nicolas Sarkozy ett uttalande där han föreslog att det ska bli kriminellt att besöka webbsidor som förespråkar terrorism eller som uppmanar till hat och våld. Visst kan man förstå att sådana tankar och känslor ligger nära till hands för landets president efter allt som hänt här i Frankrike de senaste veckorna. Men hur skulle det vara möjligt i praktiken?

För det första så skulle det skapa en omfattande övervakning på nätet och riskera att den fria tillgången till information på nätet missbrukas. För det andra skulle det bli omöjligt att bedriva undersökande journalistik kring hur terroristgrupper rör sig på nätet och i sociala nätverk.

Det kan inte heller vara en lätt sak att lista vilka hemsidor som ska betraktas som kriminella. Ska de sidorna offentliggöras då eller hur vet användaren om man brutit mot lagen? ‘Reporters sans frontieres’ ställer sig en rad intressanta frågor kring förslaget och menar att det är helt otänkbart.

Väldigt intressant artikel, finns att läsa på ‘Reporters sans frontieres’ hemsida HÄR.

About these ads

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s