Fullt ös framåt – Vem tar Marine le Pens väljare?

Bild från le Monde. Klicka på bilden för att komma till artikeln.

Sedan det stod klart att det är Francois Hollande och Nicolas Sarkozy som möts i slutstriden den 6 maj har tonen skärpts från båda kandidaterna. I dag har Nicolas Sarkozy fortsatt att charma Front Nationals väljare och sagt att han inte tänker demonisera  Marine le Pens väljare. Inga röster är bra eller dåliga sade han i ett uttalande och försäkrade även att han anser att Marine le Pen är ”kompatibel för Republiken”. En av de stora frågorna nu är vem tänker de som röstade på högerextrema Marine le Pen stödja? Och vem tänker de som lade sin röst på centerns Francois Bayrou rösta på?  Viktiga och helt avgörande frågor för Hollande och Sarkozy. Eftersom det är två helt skilda väljargrupper kommer det inte heller bli en lätt sak att röstfiska hos båda samtidigt och verka trovärdig.

Det mest självklara vore naturligtvis att tro att Marine le Pens väljare går till högerpolitikern Sarkozy, men riktigt så enkelt ser det inte ut att vara. Många av rösterna på Marine le Pen är så kallade ”missnöjes-röster”, människor som är besvikna på samhället och som det ofta så fint kallas ”etablissemanget”. Att rösta på Sarkozy är därför helt främmande för många av dem. Den 1 maj kommer Marine le Pen att berätta vem hon väljer att stödja i andra omgången, troligtvis kommer många av hennes väljare att lyssna till vad hon har att säga. Hur det blir med den saken kan ni se i Rapport den 1 maj, då kommer ett inslag jag gör och som Hannes filmar att sändas.

Det ser trots allt ut att bli en hård och jämn kamp in i det sista mellan Sarkozy och Hollande.

About these ads

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s