Nytt val att sätta sig in i – Vi är i Grekland

För några veckor sedan bestämde sig Grekland för att de ska hålla nya parlamentsval den 6 maj, samma dag som Frankrike har sista omgången i sitt presidentval. SVT vill såklart bevaka även det valet så för någon vecka sedan fick vi frågan om vi ville åka hit över helgen och rapportera från Aten. Vi tyckte båda att det lät väldigt spännande och sa självklart ja, så i dag anlände vi till Grekland.

Efter två år av ständiga nedskärningar i spåren av den ekonomiska krisen kommer det här valet att bli det viktigaste i Grekland på flera decennium, och även för Europa. I en artikel i The Wall Street Journal idag, beskrevs valet i Grekland som en milstolpe för Europa. Ett val som kommer att påverka hela regionen. Grekland har ju som ni säkert vet haft enorma ekonomiska problem de sista åren. Efter år av misskött ekonomi stod landet år 2009 plötsligt inför det faktum att de riskerade att gå i konkurs. Det hela resulterade som bekant i nedskärningar inom alla statliga instanser, sänkta offentliga löner, höjd pensionsålder och en massa annat. Grekerna blev arga och våldsamma demonstrationer har skakat landet under de senaste åren.Trots allt som hänt är en majoritet av grekerna fortfarande positiva till euron men misstron till de egna politikerna är stor. Partier på både vänster och höger kanten går starkt framåt medan de traditionella socialistiska och borgerliga partierna tappat stöd. 

Första inslaget med Hannes som fotograf och mig som reporter kommer på söndag. Ska bli väldigt spännande att se vilken väg grekerna väljer att ta och om det blir lugnt eller ytterligare demonstrationer.

About these ads

2 reaktioner på “Nytt val att sätta sig in i – Vi är i Grekland

  1. Halloy på er, kul att ni är ute och rör på er i Europa.Som vanligt ett fantastiskt framträdande! Sakligt och bra rapporterat från Grekland!! Puss & kram från oss alla i Björnässkogen

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s